U trendu

Na danaĆĄnji dan 8. januar

2009  –  Umrla je slikarka Ljubica-Cuca Sokić, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i dopisni član SANU, umetnica iz generacije koja je izmedju dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske ĆĄkole.

1297  –   Italijanski plemić Frančeskino Grimaldi (Franceschino) uspostavio je u Monaku dinastiju Grimaldi koja je i danas na vlasti. PreruĆĄen u kaludjera Grimaldi je kriĆĄom uĆĄao u tvrdjavu Monako koja je bila pod vlaơću Djenove, a potom pustio unutra svoje vojnike i zaposeo tvrdjavu. Kao Renije I (Rainier) vladao je do smrti 1314.

1324  –  Umro je italijanski istraĆŸivač Marko Polo (Marco), najpoznatiji evropski srednjovekovni putnik. Godine 1271. sa 17 godina krenuo je iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doĆŸivljaji, zabeleĆŸeni u delu „Knjiga svetskih čudesa“ (1298), kasnije poznatom pod nazivom „Milion“, podstakli su pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku. Pretpostavka o njegovom rodjenju na Korčuli zasniva se na dokumentu iz 15. veka po kojem je porodica Polo poreklom iz Dalmacije.

1642  –  Umro je italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilej (Galilei), čija su istraĆŸivanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Pomoću teleskopa koji je sam konstruisao otkrio je Jupiterove satelite, Saturnov prsten i pege na Suncu. Zalaganje za Kopernikov heliocentrični sistem dovelo ga je u sukob s katoličkom crkvom, pa je njegov rad od 1616. bio pod nadzorom Inkvizicije.

1679  –  Francuski istraĆŸivač Rober Kavelije de la Sal (Robert Cavelier, Salle) otkrio je vodopade Nijagare.

1807  –  Srpski ustanici su u Prvom srpskom ustanku zauzeli Kalemegdansku tvrdjavu u koju su se Turci sklonili nakon zauzimanja Beograda 12. decembra 1806. Beograd je posle 380 godina ponovo postao prestonica srpske drĆŸave. Ć est godina kasnije, nakon sloma ustanka, Turci su ponovo osvojili Beograd.

1896  –  Umro je francuski pisac Pol Verlen (Paul Verlaine), koji je poeziju obogatio novom muzikalnoơću, a lirski izraz novim nijansama. Njegova poema „Pesničko umeće“ („L’art poetique“) prihvaćena je kao manifest simbolizma („Romanse bez reči“, „Galantne svečanosti“, „Elegije“, „Mudrost“).

1923  –  Nakon izveĆĄtaja Reparacione komisije krajem 1922. da Nemačka kasni sa isporukama uglja na ime ratne odĆĄtete Francuskoj i Belgiji, francuske i belgijske trupe uĆĄle su u Rursku oblast. Kriza je sporazumno reĆĄena sredinom 1924, a u julu 1925. Francuzi su počeli da evakuiĆĄu trupe iz Rura.

1926  –  Abdul Aziz ibn Saud postao je kralj HedĆŸasa, a naziv zemlje promenjen je u Saudijska Arabija.

1935  –  Rodjen je američki muzičar Elvis Aron Prisli (Presley), „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i ĆĄezdesetih godina 20. veka. Prodao je viĆĄe od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

1942  –  Rodjen je Stiven Hoking (Stephen Hawking), istaknuti engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svetskih naučnika 20. veka stekao je nakon objavljivanja knjige o poreklu univerzuma „Kratka istorija vremena“ (1988).

1959  –  General Ć arl de Gol (Charles, Gaulle) postao je prvi predsednik Pete republike Francuske.

1973  –  Američki i severnovijetnamski pregovarači Henri KisindĆŸer (Henry Kissinger) i Le Duk To (Duc Tho) obnovili su u Parizu pregovore o okončanju Vijetnamskog rata.

1976  –  Umro je kineski drĆŸavnik DĆŸou En Laj (Chou En-lai), jedan od najistaknutijih rukovodilaca Kineske revolucije, premijer od 1949. do smrti i ĆĄef diplomatije od 1949. do 1958.

1996  –  Umro je francuski političar i drĆŸavnik Fransoa Miteran (Francois Mitterrand), prvi socijalista koji je 1981. izabran za predsednika Francuske. U Drugom svetskom ratu bio je jedan od vodja francuskog Pokreta otpora, a od 1971. vodja Socijalističke partije.

1998  –  Arapski terorista Remzi Ahmed Jusef (Ramzi, Yousef) osudjen je na doĆŸivotnu robiju, kao organizator podmetanja eksploziva 1993. u Svetski trgovinski centar u Njujorku, kada je poginulo ĆĄestoro ljudi. Dve zgrade Centra sa viĆĄe od sto spratova sruĆĄene su 11. septembra 2001. u samoubilačkom terorističkom napadu sa dva oteta aviona.

2002  –  U Albaniji je u 117. godini umrla Ćerime Hasan Bardi (Qerime Bardhi) jedna od najstarijih Albanki i jedna od nekoliko osoba na svetu koje su ĆŸivele u tri veka.

2004  –  Umro je duhovni vodja egipatske zabranjene organizacije Muslimanska braća, Ma’mun al Hodeibi.

2004  –  Britanska kraljica Elizabeta dala je ime „Kraljica Meri“ najvećem brodu na svetu, namenjenom za krstarenje. Brod, vredan 800 miliona dolara, dugačak je 345 metara.

2009  –  Umrla je slikarka Ljubica-Cuca Sokić, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i dopisni član SANU, umetnica iz generacije koja je izmedju dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske ĆĄkole.

2010  –  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je od gripa A (H1N1) umrlo 12.799 osoba u svetu od kada se pojavio u Meksiku u proleće 2009. godine.

2012  –  Umro je DĆŸeri Robinson (Jerry) američki strip crtač i idejni tvorac lika negativca DĆŸokera u stripovima o Betmenu.

2016  –  Preminuo je francuski modni dizajner Andre KureĆŸ (Andre Courreges), autor modnih stilova glumica BriĆŸit Bardo (Brigitte Bardot) i Katrin Denev (Catherine Deneuve), koji su karakterisali revolucionarni geometrijski dizajn, plastične mini suknje i futuristički tekstili

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.