Očekuje se da kroz Preševo prođe 7.000 migranata

U prihvatnom centru za migrante u Preševu trenutno se nalazi 500 ljudi, grupa od oko 1.000 čeka na registraciju, a očekuje se da do kraja dana kroz taj Centar prodje 7.000 izbeglica, kazao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

“Juče smo imali težak dan, blizu 7.000 ljudi je prošlo kroz Preševo, a to znači da su pregledani, nahranjeni i registrovani.
Očekujemo da će i danas biti približno isti broj. Šest do sedam hiljada”, kazao je Vulin.

On je kazao da će početkom naredne nedelje biti otvoren još jedan registracioni i prihvatni centar i to u Bujanovcu.

Govoreći o pomoći od 17 miliona evra koju je Evropska komisija dala Srbiji, ministar je kazao da je to mali ali značajan iznos, koji će pre svega biti utrošen na pomoć migrantima, isplatu policajaca i lekara koji su angažovani na terenu, pomoć Crvenom krstu i slično.

Vulin je kazao da će naredne nedelje krenuti i sa uklanjanjem praznih šatora, izbeglica koje su otišle, i da će pokušati da ubede migrate u parku kod Autobuske stanice da pređu u prihvatni centar u Krnjači.

Upitan da li će se broj izbeglica tokom zime smanjiti Vulin je kazao da će to zavisiti od vremenskih prilika, pre svega na Mediteranu, da će migranti sporije kretati, ali da neće dolaziti u značajno manjem broju.

(Beta)

Ostavite komentar