U trendu

Pala odluka: Čelnici opština sa severa KiM podnose ostavke

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić podneo je ostavku na ovu funkciju, zbog „diskriminatorske odluke Prištine prema srpskom narodu“.

Takođe, najavljeno je da će i ostali gradonačlenici podneti ostavke na funkcije.

Ovu informaciju je on i potvrdio, rekavši da ostavku podnosi zbog takse od 100 odsto posle koje deca na Ksovu neće imati hranu i uslove za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Skupština opština Mitrovica donela je Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima.

Ovaj dokument se, piše u Dekleraciji, usvaja zbog „anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 odsto“, zatim zbog „kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovanih hapšenja…“.

Takođe, u dokumentu se navodi i da je razlog za ovakvu odluku to što se krše i međunarodna dokumenta (Rezolucija 1244, Briselski sporazum, CEFTA…), ali i da Priština krši sopstvene propise.

Ranije danas, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneti ostavke, odnosno da su ga oni obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati.

– Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava – rekao je Đurić za TV Hepi.

On je dodao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

– Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo – rekao je Đurić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.