najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Potreban pritisak Brisela da bi bila formirana ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da je izjava ministarke za dijalog u kosovskoj vladi Edite Tahiri da će Srbija pre ulaska u EU morati iz Ustava da izbaci Kosovo “neozbiljna politička varnica” koja ne doprinosi normalizaciji odnosa.

“Priština bi u pokrajinski ustav trebalo što pre da unese Srbiju pošto je to jedini način da bude predstavljena u medjunarodnoj zajednici”, rekao je za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

On je ocenio i da je “politička varnica” izjava kosovskog ministra Envera Hodžaja da će za dve godine tema razgovora biti demarkacija granica sa Srbijom.

“Govoriti o uspostavljanju granice izmedju Srbije i naše južne pokrajine uz saglasnost i pristajanje Beograda na šta čitav srpski narod i bilo ko od naših političkih predstavnika nikada ne bi pristao”, kazao je Djurić.

On je dodao da to neće biti tema dijaloga u Briselu i da je potreban pritisak Brisela kako bi Zajednica srpskih opština (ZSO) bila formirana.

“Uprkos ovim neozbiljnim političkim varnicama koje dolaze iz Prištine ovaj dijalog ima važnu i korisnu ulogu. Dok god se razgovara tenzije na terenu su niže nego što bi bile. Dok god se razgovara manje su šanse da bude nasilja širih razmera”, kazao je on.

Djurić je rekao da će se na sledećoj rundi razgovora u Briselu biti reči o primeni postojećih sporazuma, kako da se odnosi sa pokrajinskim institucijama budu u okvirima politike Srbije.

“To o čemu govore predstavnici Prištine o ukidanju naših institucija i slično to ne piše nigde. Voleo bih da poltički predstavnici Prištine umesto što izmišljaju nove ideje o tome kako da se saradjuju počnu da primenjuju ono na šta su se obavezali. Mi smo naš deo obaveza po tom sporazumu izvršili”, kazao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike