U trendu

SzS: Beograd propada zbog nedostatka investicija a ne zbog padavina

Predstavnici odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda ocenili su danas da teškoće u funkcionisanju glavnog grada nisu posledica elementarnih nepogoda već da je glavni razlog za to nedovoljno ulaganje u izgradnju i održavanje infrastrukture, što se najbolje vidi u predloženom završnom računu gradskog budžeta.

Odbornik SzS i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas je rekao da poplave koje su se dogodile pre nekoliko dana nisu posledica obilnih kiša već činjenice da su nedovoljna ulaganja u izgradnju ali i održavanje komunalne infrastrukture. On je kao primer naveo da je u sve investicije u gradu prošle godine uloženo 76 miliona dinara a da su nekadašnje gradske vlasti od 2008. godišnje investirale u proseku oko 250 miliona dinara.

„Ako sad ulažete 76 miliona a nekada 250 miliona, naravno da stvari ne funkcionišu“, rekao je Djilas.

On je negirao tvrdnje aktuelnih vlasti da nekadašnja uprava Beograda nije pravovremeno ulagala novac u kišnu i običnu kanalizaciju i naveo da je na godišnjem nivou ulagano oko 200 miliona dinara samo u održavanje i izgradnju kišne kanalizacije.

„Za pet godina izgradjen je 91 kilometar a rekonstruisano 98 kilometra kanalizacije. U istom periodu izgradjeno je 59 kilometra kišne kanalizacije kao i crpna stanica u Krnjači“, rekao je Djilas.

Djilas je dodao da upravo zbog nedovoljnog ulaganja propadaju i druga gradska preduzeća kao što su Gradsko saobraćajno preduzeće i Gradska čistoća.

Šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je rekao da završni račun gradskog budžeta pokazuje da nije izvršeno 12 milijardi dinara, ali da podaci pokazuju da se nije štedelo na reprezentaciji i automobilima već na investicijama.

Jovanović je rekao da grad prikazuje lažni suficit jer je realizovano svega 58 odsto investicija.

„To znači da 42 odsto obećanja Srpske napredne stranke nije realizovano“, rekao je on.

Jovanović je rekao da je još 2015. godine usvojen akcioni plan koji je ukazivao da će u narednom periodu biti 40 odsto više padavina ali da nije adekvatno reagovano na tu informaciju.

„Gde je 313 miliona dinara za kišnu kanalizaciju“, upitao je Jovanović i ukazao da se završni račun gradskog budžeta Beograda usvaja bez izveštaja revizora, što je nedopustivo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.