U trendu

Tek treba da budu sprovedeni nalozi za hapšenje radikala

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) izjavio je danas u sedištu UN da tek treba da budu sprovedeni nalozi za hapšenje radikala Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petara Jojića, izdati pre više od 16 meseci.

Adjijus je govorio pre sastanka Saveta bezbednosti UN o dostignućima Tribunala u proteklih šest meseci i izazovima s kojima se suočavao tokom svog predsedavanja.

On je izrazio razočaranje zbog nedavne odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, a po nalogu Medjunarodnog krivičnog tribunala u Hagu.

Troje funkcionera Srpske radikalne stranke se terete za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnji, podmićivanja i uticaja na dva svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

Adjijus je odluku suda u Beogradu o tri člana SRS nazvao „ozbiljnim korakom unazad po pitanju saradnje s Tribunalom“.

Predsednik HaÅ¡kog tribunala je rekao da su svi slučajevi koji bi trebalo da budu zavrÅ¡eni u periodu obuhvaćenim izveÅ¡tajem, dostavljeni na vreme, uključujući presude za Radovana KaradÅŸića i Vojislava Å eÅ¡elja, kao i za ÅŸalbene postupke u predmetima StaniÅ¡ić i Simatović.

Adjijus je rekao da je presuda u ÅŸalbenim postupcima u predmetima StaniÅ¡ić i Åœupljanin zakazana za 30. jun 2016. godine.

U slučaju Gorana HadÅŸića, bivÅ¡eg lidera Srba u Hrvatskoj kojem je sudjenje odloÅŸeno zbog zdravstvenih problema, Pretresno veće trubunala će uskoro doneti odluku o podnesku tuÅŸioca za formalno okončanje postupka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.