najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tek treba da budu sprovedeni nalozi za hapšenje radikala

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) izjavio je danas u sedištu UN da tek treba da budu sprovedeni nalozi za hapšenje radikala Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petara Jojića, izdati pre više od 16 meseci.

Adjijus je govorio pre sastanka Saveta bezbednosti UN o dostignućima Tribunala u proteklih šest meseci i izazovima s kojima se suočavao tokom svog predsedavanja.

On je izrazio razočaranje zbog nedavne odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, a po nalogu Medjunarodnog krivičnog tribunala u Hagu.

Troje funkcionera Srpske radikalne stranke se terete za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnji, podmićivanja i uticaja na dva svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

Adjijus je odluku suda u Beogradu o tri člana SRS nazvao “ozbiljnim korakom unazad po pitanju saradnje s Tribunalom”.

Predsednik Haškog tribunala je rekao da su svi slučajevi koji bi trebalo da budu završeni u periodu obuhvaćenim izveštajem, dostavljeni na vreme, uključujući presude za Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, kao i za žalbene postupke u predmetima Stanišić i Simatović.

Adjijus je rekao da je presuda u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Župljanin zakazana za 30. jun 2016. godine.

U slučaju Gorana Hadžića, bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj kojem je sudjenje odloženo zbog zdravstvenih problema, Pretresno veće trubunala će uskoro doneti odluku o podnesku tužioca za formalno okončanje postupka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike