U trendu

Zašto se Tramp i Kim sastaju baš u Singapuru?

Sjedinjene Američke Države bacile su oko na Singapur kao mesto za održavanje istorijskog sastanka između predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Jong-una, nakon što je uklonjena poslednja prepreka za održavanje samita oslobađanjem trojice američkih državljana.

Kako piše Blumberg, Tramp nastoji da se sastanak održi baš u gradu-državi na jugoistoku Azije.

Američki predsednik je u sredu odbacio kao opciju da bi susret mogao da se dogodi u demilitarizovanoj zoni, i najavio da će datum i mesto objaviti kasnije.

Singapur je najverovatnije odabran iz više razloga. Kao prvo, nudi odličnu bezbednost, što je jedna od ključnih stavki za boravak američkog predsednika.

Luksuzni grad je i ranije dokazao da može da organizuje i najviše samite u kratkom roku. Tako je kineski predsednik Si Đinping odabrao upravo Singapur za svoj istorijski samit sa predsednikom Tajvana Ma Jing-đuom, u novembru 2015. godine.

Taj sastanak je održan u hotelu “Šangri-La”, lociranom u prigradskom delu grada sa obiljem vegetacije. Ovaj hotel svake godine ugosti najviše civilne i vojne šefove u sklopu “Šangri-La dijaloga”, najbitnijeg regionalnog samita gde se obavljaju svi ključni dijalozi po pitanju bezbednosti.

Uz to, Vašington ima snažne odnose sa Singapurom. U pomorskoj bazi Čangi stacionirani su američki neki od američkih ratnih brodova, dok je brojni drugi posećuju.

I Severna Koreja se slaže sa ovakvim izborom jer u Singapuru ima ambasadu na 15. spratu zgrade u samom centru.

Ipak, ono što je najbitnije je da Singapur nije predaleko. Kim uglavnom putuje vozom, a pojedini sigurnosni analitičari su izjavljivali i da Severna Koreja možda nema avion koji bi mogao da leti na duga putovanja.

Ipak, Kim je avionom posetio Dalin u Kini prošle sedmice, pa se procenjuje da bi na isti način mogao da dođe i do Singapura.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.