24sata:Zrtve Jasenovca nisu stradale u elementarnoj nepogodi

ZAGREB – Predstavnici vladajućeg HDZ ne mogu da govore o žrtvama ustaškog režima u Jasenovcu, a da pritom ne pominju i druge žrtve stradale tokom Drugog svetskog rata i kasnije, piše danas hrvatski portal 24sata i ističe da se o žrtvama tog logora ne može govoriti kao o stradalima u elementarnoj nepogodi.

Kad god se, kažu, spomenu ustaše, HDZ brže-bolje osudi sve totalitarizme, kada se spomene „za dom spremni“, HDZ se promptno uhvati komunizma, a kada se kaže Jasenovac, HDZ mora da spomene „sve one koji su stradali na stratištima i poratnim i kasnije“, piše danas hrvatski portal 24sata.

Citrajući izjavu mnistarke kulture Nine Obuljen Koržinek Hrvatskom radiju, da „sutra treba zaista s dostojanstvom zastati i prisetiti se svih koji su tamo (Jasenovac) stradali, svih koji su stradali u Drugom svetskom ratu“, portal konstatuje da nije, dakle, dovoljno to što na komemoraciju u Jasenovcu povodom godišnjice oslobađanja ustaškog logora i ove godine idu tri odvojene kolone – Milanovićeva, Plenkovićeva i kolona manjina i stradalnika – već, kako ukazuju, hrvatska vlada koristi priliku da sećanje na ustaške žrtve u Jasenovcu proširi na „sve žrtve na stratištima, poratnim i kasnije“.

Ministarka je govoreći o žrtvama, navela da se treba podsetiti „posebno onih koji su stradali u takvim logorima od fašističke, kod nas ustaške vlasti i dodala: „Ali i svih drugih koji su stradali na stratištima i poratnim i kasnije“.

Poruku ministarke kulture prenela je i hrvatska vlada na svom Tviteru.

Dakle, piše 24sata u komentaru tim povodom, da se ne ide u Jasenovac osuđivati (samo) ustaške zločine i komemorisati (samo) ustaške žrtve, već i „prisetiti se svih koji su stradali u Drugom svetskom ratu“, pa i onih koji su stradali na „stratištima“, i stradali u „poratnom periodu i kasnije“.

HDZ, navodi se, prosto ne može da pobegne od toga.

„Ne mogu se naprosto osuditi ustaše, bez nekakvog pokušaja relativizovanja krivice. Ne mogu se osuditi ustaški zločini, bez aludiranja na ostale zločine. Ne može se govoriti o stradalima, bez potrebe da se to ‘posebno odnosi na žrtve koje su stradale od ustaške vlasti’, što znači da misli i na ostale. Ne mogu se osuditi zločini u logoru Jasenovac bez proširivanja sećanja na ‘sve koji su stradali u Drugom svetskom ratu'“, navodi portal.

I ne može, ukazuje se, HDZ u Jasenovcu izričito da govori o ubistvima i zločinima. Umesto toga, govori se o „stradalima“, kao da su u Jasenovcu ljudi bili žrtve neke elementarne nepogode, a ne ustaških zločina.

Usput, navodi se, dok obilazi Jasenovac HDZ-ova vlada finansira revizionistička udruženja i druge proustačke organizacije.

„I dokle god HDZ to čini, a pogotovo u predizbornoj kampanji, koliko god se nastoji dodvoravati ustašama, izjednačavati krivicu, umanjivati zločine, proširivati žaljenje i insistirati na ‘stradanjima’, toliko će osnaživati ustaštvo u ovom društvu“, upozorava se u komentaru.

Baš kao što to, kako kažu, čini s pozdravom „za dom spremni“ koji Branko Bačić osuđuje zajedno „sa svim totalitarizmima“, kao što to čini sa izlivima ustaštva koje premijer i visoki HDZ-ovi zvaničnici postojano osuđuju opet uz osudu komunizma i drugih totalitarizama.

„Ovakve poruke u Jasenovcu naprosto vređaju žrtve tog logora i ustaškog režima. Njima je posvećena ova komemoracija“, navdi se u komentaru i dodaje da, međutim, nije primećeno da se ista logika primenjuje i na komemoraciji na Blajburgu – da se stradanje ustaša i domobrana povezuje sa žrtvama Jasenovca, Stare Gradiške i drugih ustaških stratišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.