U trendu

Abazović: Crna Gora postupila kao ostale države koje su uvele sankcije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras da je Crna Gora, u slučaju zabrane preleta iznad države ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, postupila identično kao druge države koje su uvele sankcije Rusiji.

„Crna Gora je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i tu nema nejasnoća. Nadam se da će doći vreme kada će zavladati mir, kad ćemo suspendovati sankcije i kada će svi moći da lete iznad Crne Gore“, naveo je Abazović na svečanosti povodom petogodišnjice pristupanja Crne Gore NATO-u.

On je dodao da će Crna Gora, dok su na snazi odluke o sankcijama, stajati uz svoje partnere i voditi jasnu i nedvosmislenu politiku ka Evropskoj uniji (EU).

„Naše postupanje je identično kao postupanje zemalja koje su uvele sankcije. Ne bih oko toga pravio dramu. To što neko ima problem sa tim možemo da cenimo kao deo političkog promišljanja ali ova situacija je prilično jednostavna“, kazao je Abazović.

On je naveo da o toj odluci nije odlučivala Vlada, dodajući da to ni ubuduće neće biti slučaj.

„Bez obzira što je Vlada kolektivni organ, sva ministarstva imaju svoje nadležnosti“, kazao je Abazović.

On je rekao da je, kada je odluka doneta, bio van Crne Gore dodajući da ga je o odluci obavestio ministar odbrane Raško Konjević.

„Nije mi drago što smo došli u ovu situaciju, ali mislim da su i ruski političari svesni da moraju da trpe posledice“, poručio je Abazović.

On je govoreći o godišnjici pristupanja NATO-u rekao da su, nakon rata u Ukrajini, i najveći skeptici svesni da je odluka Crne Gore o članstvu u Alijansi bila ispravna.

„Ovo je jubilej vredan pažnje i Crna Gora u ovom trenutku može da se oseća mnogo komotnije nego što bi to bio slučaj da nismo članica Alijanse“, istakao je Abazović.

On je kazao da se nakon najnovijih dešavanja, značajno smanjuje broj onih koji misle da Crna Gora može sama da gradi svoj sistem odbrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.