Abazović: Evropska perspektiva najbolja vizija CG i ZB

PODGORICA – Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana i jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva CG u Evropskoj uniji, poručio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to rekao danas tokom susreta sa sa specijalnim predstavnikom EU za ZB i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom u vili „Gorica“.

Abazović je rekao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

On je, kako prenosi RTCG, saopštio da članstvo u Evropskoj uniji među građanima Crne Gore uživa “nikad veću podršku”.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, kazao je Abazović.

Lajčak je naveo da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja.

Kako navodi RTCG, Lajčak je naglasio da je Crna Gora lider u pregovorima na prostoru Zapadnog Balkana, naglašavajući da je ključ u evropskim integracijama Crne Gore vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije.

„Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan saopštio je da Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena merila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. Ukazao je takođe da eventualne promene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije. Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu“, saopštili su iz Vlade CG.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan kazao je da je uspeh Crne Gore veoma važan u kontekstu integracija Zapadnog Balkana.

Lajčak je naveo da je politička tranzicija i mirna smena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru.
Sastanku je prisustvovala i šefica delegacije Evropske unije u Podgorici, Oana Kristina Popa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.