U trendu

Abazović pozvao Makedonce da letuju u CG

PODGORICA/SKOPLJE – Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović pozvao je danas u Skoplju građane Severne Makedonije da letnji odmor, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, provedu u Crnoj Gori.

Abazović je na zajedničkoj pres konfrenciji sa kolegom u makedonskoj vladi Fatmirom Bitićijem, rekao da je Crna Gora najviše zavisna od turizma, kao i da 25 odsto BDP-a njegove zemlje zavisi od turističke privrde.

„Prošlu smo sezonu izgubili zbog kovida. Nekim pogrešnim odlukama smo možda onemogućili ljude da borave na našem primorju. Ako okolnosti dozvole, a svi navijamo za to, pozivam građane Severne Makedonije da letnji odmor provedu u Crnoj Gori“, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Poručio je da će se Makedonci u Crnoj Gori osećati kao u svojoj kući, kako bi uvek i trebalo da se osećaju.

„Ako bude kao prošle godine, restrikcija za putovanja neće postojati. Krenuli smo u vakcinaciju, nadam se da ćemo masovnom vakcinacijom dostići neke značajne brojke“, rekao je.

Očekuje da deo privrede bude spašen, navodeći za primer Hrvatsku koja je to uspela tokom prethodne turističke sezone.

Domaćin Fatmir Bitići je rekao da je za građane i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana poslednjih godina važan Berlinski proces, u kojem dve zemlje posvećeno rade da bi se ostvarili ciljevi predviđeni iniciranjem tog procesa.

„Cilj Zajedničkog regionalnog tržišta je da se ojača ekonomska saradnja između zemalja u regionu, da se poveća konkurentnost, ali i privlačnost regiona za tržište Evropske unije“, kazao je Bitići.

Bitići je naveo da regionalna konkurentnost umesto regionalne konkurencije treba da bude budučnost regionalne saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.