U trendu

Abazović razgovarao sa Eskobarom: Spremni smo da proširimo opseg sankcija Rusiji

Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija protiv Rusije kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku Evropske unije, kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da će Crna Gora pratiti situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mere u skladu sa zakonom, ukoliko budu dolazili u Crnu Goru.

Abazović i Eskobar razmenili su mišljenja o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Rusije na istoku Evrope, dodaje se u saopštenju.

Saglasili su se, kako se navodi, da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike.

„U cilju očuvanja stabilnosti i celokupne bezbednosti zemlje, sprovodimo aktivnosti u cilju suzbijanja malignih uticaja u Crnoj Gori, što je prethodno rezultiralo proterivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova. Pored humanitarne i finansijske pomoći, neće izostati ni pomoć u vojnoj opremi, čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

Potpredsednik Vlade je naveo da Crna Gora nastoji biti primer stabilnosti i jasne evropske i evroatlanstske politike na Zapadnom Balkanu, promovišući ideje mira, dijaloga i suživota. U ovim trenucima, istakao Abazović, prepoznaju se zemlje koje istinski baštine vrednosti mira, demokratije i evropskog načina života.

Abazović koji je mandatar za sastav nove crnogorske vlade je naveo da će, ukoliko se formira, nova izvršna vlast doneti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima u cilju suzbijanja ruske agresije.

Eskobar je, kako je saopšteno, uputio zahvalnost Crnoj Gori na partnerstvu i naveo da se može računati na svu pomoć SAD-a.

Ruski diplomata Viktor Antipin proglašen je nepoželjnom osobom u Crnoj Gori, objavili su podgorički mediji.

Antipin je obaveštajac Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR), navodi Pobjeda.

Taj medij je pre nekoliko dana objavio da se predsedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić, jedan od funkcionera Demokratskog fronta, sastao 20. februara sa Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovim u Danilovgradu.

Kako je navedeno u odluci Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, ruskom diplomati odredjen je rok od 72 sata da napusti Crnu Goru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar