U trendu

Abazović: Zahtev za smenu Leposavića iskorak nove vlade

PODGORICA – Potpredsednik vlade Dritan Abazović ocenio je danas kao iskorak aktuelne izvršne vlasti to što je pokrenuta smena ministra pravde Vladimira Leposavića zbog Srebrenice.

„Gde imate vladu u regionu da je zbog Srebrenice tražena smena ministra? Je li neko u BiH to pokrenuo? Ja mislim da je to iskorak. To je legitimno pravo poslanika. Mi (URA) smo se odredili i naše odluke neće zavisiti od drugih klubova. Ko bude mislio da treba da glasa, nek glasa po sopstvenoj savesti“, izjavio je Abazović i dodao:

„Ovakvim tretiranjem pitanja genocida u Srebrenici bacamo prašinu na ono šta se tamo dešavalo i jedan zločin pokusavamo da – neću reći ko – iskoristimo za sticanje jeftinih politickih poena. Vlada je uradila šta je do nje, parlament šta je do njih“, kazao je Abazović.

On je to rekao na konferenciji „Tranziciona pravda kao mehanizam napretka, pomirenja i uslov pristupanja EU“, koju je organizovao Centar za gradansko obrazvanje (CGO).

Naveo je da je Crna Gora do sada prisustvovala tranzicionoj nepravdi.

„Mi smo društvo koje voli da zatvara oči pred velikim problemima. Pitanje ratnih zločina izuzetno je važno za našu budućnost i treba ga ozbiljno tretirati. To do sada nije bio slučaj. Bilo bi veoma porazno da u tranzicionoj nepravdi izgubimo još jedan mandat vlade bez obzira ko je čini“, rekao je.

Kazao je da prošlost ne može da se menja, ali da može budućnost.

„Moramo imati epiloge događaja, posebno u onim ratnim tužnim vremenima. Porazno je da nema epiloga kad su u pitanju ratni zločini. Nema ni aktivnosti. Imate izveštaje koji ponavljaju da su istrage u toku. Reforme ne treba da idu na štetu pravde, već u njenu korist. Ne možemo više da guramo stvari pod tepih i da se pravimo da se ovde ništa nije desilo“, kazao je Abazović.

Stog on smatra da Crne Gora mora da pokuša da tranzicionu nepravdu pretvori u tranzicionu pravdu.

Kris Karber, otpravnik poslova u Ambasadi SAD smatra da je priznanje zločina iz prošlosti od kritične važnosti.

„Možemo napraviti korak dalje tek kad pocnemo da ucimo iz proslosti. SAD ostaju posvećene procesima vladavine prava i tranzicione pravde“, kazao je Karber, prenele su podgoričke Vijesti.

Smena ministr aLeposavića i predlognove rezolcije o Srebrenici je na dnevnom redu arlamenta koji je u zasedanju, a o ovim dvema tačkama očekuje se da će poslanici najverovatnije izjašnjavati naredne sedmice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar