U trendu

Advokati traže oslobadjanje dvojice grčkih vojnika uhapšenih u Turskoj

Advokati dvojice pripadnika grčke vojske uhapšenih u Turskoj zvanično su danas u turskom sudu zatražili njihovo oslobadajnje.

Oni su uhapšeni prošle nedelje zbog navodnog ulaska u tursku vojnu zonu i zbog sumnje da su se bavili vojnom špijunažom.

Grčka navodi da su poručnik i vodnik slučajno zalutali na tursku teritoriju tokom patrole grčko-turske granice zbog lošeg vremena. Ovaj incident je dalje pojačao tenzije u već napetim odnosima izmedju dve zemlje članice NATO.

U Atini grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas ponovio je zahtev za njihovo brzo oslobadjanje.

„Turska mora da poštuje procedure medjunarodnog prava a ne da pretvori rutinski incident u veliko političko i pravno pitanje“, rekao je on.

Advokati su podneli zahtev za njihovo oslobadjanje u sudnici u severnozapadnom turskom gradu Edirnu.

Privatna turska novinska agencija Dogan javlja da su sudski službenici počeli razmatranje slučaja.

Odnosi izmedju Grčke i Turske pogoršali su se poslednjih nedelja oko granica na Egejskom moru i prava za bušenje za prirodni gas kod obale Kipra.

Prošle nedelje brod grčke obalske straže udario je turski patrolni čamac kod spornih ostrvaca u Egeju, dok su turski ratni brodovi sprečili istražno bušenje za gas blizu Kipra.

„Najveći problem s kojim se suočavamo u regionu je Turska. Bilo bi dobro za Tursku da poštuje medjunarodno pravo, a posebno pomorsko pravo“, rekao je Kocijas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.