U trendu

Ahmetović: Planovi HNS-a još jedan pokušaj destabilizacije Zapadnog Balkana

Specijalni izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović izjavio je da su planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spreči opšte izbore u BiH u oktobru ili da stvori novi entitet još jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga koje se zalažu za destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Ahmetović je ocenio da je više nego iritantno što hrvatski predsednik Zoran Milanović govori da je spreman da spreči izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet.

„Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci“, rekao je on, a prenela je regionalna N1 televizija.

O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, naveo je Ahmetović, dodajući da će podržati sve one koji su posvećeni pluralističkoj, demokratskoj regiji i ne idu etnonacionalističkim putem.

U tom cilju, naveo je on, visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit ima podršku.

Specijalni izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan je naglasio da će izbori u BiH svakako biti održani.

„U tom procesu zakonito i transparentno sprovodjenje izbora mora da prati medjunarodna zajednica“, zaključio je Ahmetović.

HNS, krovna politička organizacija koja okuplja hrvatske stranke u BiH, juče je u Mostaru usvojio zaključke prema kojima ne postoje uslovi da u oktobru budu održani opšti izbori u BiH, te da će zatražiti „reorganizaciji BiH na principu federalizma“ ako propadnu pregovori o izmenama Izbornog zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.