U trendu

Albanski premijer optimista za svetsku pomoć za obnovu posle zemljotresa

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da je zadovoljan sa medjunarodnom pomoći obećanoj na margini NATO samita kod Londona za obnovu njegove zemlje posle razornog zemljotresa u kojem je poginula 51 osoba, a više od 3.000 je povredjeno.

Rama je rekao danas pre odlaska sa samita održanog kod Londona da je imao pozitivan susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vodjama iz Evrope i Kanade i da planira da održi medjunarodnu donatorsku konferenciju.

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je danas organizaciju medjunarodne konferencije za pomoć Albaniji posle teškog zemljotresa.

„Potrebna nam je konferencija solidarnosti sa Albanijom“, rekao je francuski predsednik posle samita NATO u Vatfordu kod Londona.

Ta konferencija čiji domaćin bi mogla da bude Francuska imala bi za cilj da mobiliše „javne i privatne partnere“ da se „organizuje rekonstrukcija“, posle zemljotresa rekao je Makron, prenosi Frans pres.

Evropska unija i UN koordinišu medjunarodne napore uključujući i iz SAD, da pomognu Albaniji posle te katastrofe.

U zemljotresu magnitude 6,4 koji je pogodio Albaniju 26. novembra više od 11.000 zgrada je oštećeno a oko 12.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom i sada su smešteni u hotelima, javnim zgradama, u šatorima, kod rodjaka i u susednom Kosovu.

Najteže pogodjene oblasti su bile Drač, popularno letovalište za Albance, i obižnje mesto Tuman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar