U trendu

Albanski uslov za budućnost u Makedoniji

Tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji usvojile su zajedničku platformu za pregovore o formiranju makedonske vlade, saopštila je Demokratska unija za integraciju (DUI).

U zajedničkom saopštenju DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himnu i grbu Makedonije, kao i ravnomernu zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju, kojom se, kako se tvrdi, osuđuje „genocid nad albanskim narodom u Makedoniji“ u periodu 1912. do 1956. godine, navodi „Telma“.

Makedonska agencija MIA ističe da se u zajedničkom saopštenju albanskih partija ističe da je dokument nastao „na temeljima slobodne i demokratske volje“ koju su albanski glasači izrazili na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra, „duhu Ohridskog sporazuma, prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti Makedonije i njenoj odlučnosti da se pridruži NATO i EU.

Zajedničkom političkom agendom tri makedonske partije predviđena je realizacija nekoliko ciljeva „tokom mandata naredne vlade i/ili svakog drugog mandata u budućnosti“. Ciljevi uključuju i potpunu jednakost u skladu sa Ohridskim sporazumom i ustavom, pravo na ravnopravnost jezika, upotrebu albanskog jezika na svim nivoima izvršne vlasti, pored makedonskog, kao zvaničnih jezika u Makedoniji, potpunu ekonomska jednakost kroz jednak regionalni razvoj.

Traži se i rešavanje spora oko imena sa Grčkom u skladu sa evropskom vrednostima i principima međunarodnog prava uz uključivanje Albanaca u radnu grupu za direktne pregovore sa Grčkom.

Stranke kroz platformu, takođe, pozivaju na formiranje novog mehanizma, odnosno državne komisije za finansiranje opština, i uspostavljanje Ministarstva za politički sistem i odnose između zajednica, kao nadležnog organa za poštovanje prava zajednica i podsticanje ekonomskog i društvenog razvoja nedovoljno razvijenih područja.

Albanske partije traže jednaku zastupljenost u telima bezbednosnih i obaveštajnih službi, vojski i pravosudnom sektoru, na svim nivoima centralnih vlasti, unapređivanje odnosa sa susedima i brzu integracija u NATO i EU.

„Uz realizaciju gorepomenutih ciljeva, put Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO-u i otvaranje pregovora o članstvu sa EU će biti odblokirani“, navodi se u saopštenju.

Rama: Istorijska platforma albanskih stranaka

Albanski premijer Edi Rama nazvao je „istorijskom“ zajedničku platformu za pregovore o formiranju makedonske vlade.

On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je to „istorijski korak“ i poručio da Albanci ne pregovaraju zbog fotelja.

„Taj korak predstavlja istorijski izraz zajedničke volje albanskih stranaka u Makedoniji“, rekao je Rama.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar