U trendu

Ambasada Rusije: Šmit nema legitimitet

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH ponovila je danas da ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer pri predlaganju njegove kandidature nije ispoštovan princip konsenzusa i nije dobijeno odobrenje Saveta bezbednosti UN-a.

Ambasada je na svom fejsbuk profilu objavila komentar u vezi sa notom Ambasade Rusije u BiH o nepriznavanju legitimiteta Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i navodi da su zbog toga optuženi da takvim stavom pokušavaju da destabilizuju BiH.

„Ali upravo najnoviji primer svojevoljne izmene u krivičnom zakonodavstvu jasno pokazuje ko destabilizuje situaciju, pritom ne samo u BiH, već i daleko izvan njenih granica“, navodi se u komentaru.

Zapravo, ističu, destabilizacijom se bavi taj ko grubo krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum – direktno ili posredno.

„Mi nismo protiv gospodina Kristijana Šmita. Cenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja ‘na balkanskom smeru’. Ali prema Kristijanu Šmitu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Saveta bezbjednosti UN-a. „Stoga je za nas nelegitiman kao visoki predstavnik“, navodi se, između ostalog, u komentaru Ambasade Rusije u Sarajevu.

I ovaj put istakli su da su se visoki predstavnik i njegova kancelarija odvojili od dejtonske agende, da se Dejton koristi kao „paravan“ za sprovođenje sebične geopolitičke agende koja ne odražava težnje čitavog bh. društva.

„Zato se OHR pretvorio u ‘robota’ koji je odavno izgubio dejtonsku ulogu strpljivog posrednika u procesu stabilizacije“, poručeno je iz ruske Ambasade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.