Ambasador Ukrajine i Turković saglasni u vezi sa ikonom

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i ambasador Ukrajine za Hrvatsku i BiH Vasilij Kirilič usaglasili su se danas da je važno što pre rasvetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kako je saopšteno iz tog resora, ambasador Ukrajine je rekao da njegova zemlja, kako se navodi, nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone i da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrednost od državnog značaja.

Ambasador, navodi se, zahteva da predmet bude izuzet od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Turković je, dodaje se, upoznala ambasadora o koracima koji su preduzeti u BiH nakon što je Ukrajina uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH i o postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u ovom slučaju.

„Obzirom da je cela situacija opteretila odnose naše zemlje i Ukrajine, ministarka Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što pre rešiti ovaj slučaj“, navodi se, između ostalog, u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu resora spoljnih poslova BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.