U trendu

Američki senatori tokom posete BiH najavili dalju podršku

Članovi Spoljnopolitičkog odbora Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, stigli su danas u posetu Bosni i Hercegovini i na sastanku s članovima Predsedništva BiH najavili su joj dalju podršku.

Na sastanku a bošnjačkim, srpskim i hrvatskim članom Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem, senatorka Džin Šejhin izjavila je da će senatori preneti Kongresu SAD i američkoj vlaldi poruke koje dobiju tokom posete BiH.

„Svi smo vema sretni što smo na ovom putovanju kroz region. Bili smo u Srbiji, sutra smo na Kosovu, a onda odlazimo za Brisel. Imali smo kvaltitetne sastanke s članovima Predsedništva i sastali smo se s velikim brojem ljudi iz raznih organizacija koje se bore protiv korupcije“, rekla je Šejhin novinarima u Sarajevu.

Navela je da je „raduje povećano interesovanje gradjana za pridruživanje NATO savezu i Evropskoj uniji“ i istakla: „Podržaćemo ta nastojanja“.

Upitana da li BiH može ostati neutralna prema ratu u Ukrajini, Šejhin je naglasila da je „važno je zauzeti stav i suprotstaviti se onome što (ruski predsednik) Vladimir Putin radi u Ukrajini“.

„Cenim da je BiH suverena država i mora donositi odluke. Razočarana sam i ne slažem se s Dodikovim stavom o ovom pitanju, ali on je jedan od članova Predsedništva“, rekla je ona.

Senator Kris Marfi izjavio je istakao da je delegacija iz SAD imala smo više sastanaka i imaće ih s mladim ljudima, a „ovo je ključan trenutak za BiH i trenutak kada SAD treba da pruže ruku partnerstva kako bi obezbedile da BiH može da gradi i ima održive državne institucije i jake entitete“.

Govoreći o sastanku u Predsedništvu BiH, on je ocenio da problemi BiH nisu nepoznati senatorima i nastavio: „Mi smo (SAD) takodje multietnička zemlja i ponosni smo na naš savezni državni identitet. Naši su problemi drugačiji od onih s kojima se suočava BiH, ali znamo da je potrebno boriti se za izgradnju multietničkog društva“, istakao je Marfi.

Po njegovim rečima, politički lideri moraju da stave interese zemlje na prvo mesto.

„U SAD smo ujedinjeni kada je reč o našoj politici prema Bosni i Hercegovini i insistiraćemo na još većem učešću i podršci Amerike vašoj državi“, naglasio je senator Marfi.

Senator Tom Tilis rekao je da će SAD pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u jačanju gradjanskog društva.

„Ujedinjeni smo u podršci za angažovano gradjansko društvo i nastojaćemo obezbediti da članovi Senata budu svesni onoga što je uradjeno i što se tek treba uraditi. Kongres SAD stoji uz vas i daće vam podršku na svakom koraku evroatlantskog puta“, zaključio je Tilis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.