U trendu

Antifašisti sa fotosima Tita i Tuđmana marširali Zagrebom

Maršom učesnika Besmrtnog partizanskog odreda prvi put je danas u Zagrebu obeleženo stvaranje antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu.

Ispred narodnog kazališta u Zagrebu orilo se „Sa Ovčara i Kablara“, „Po šumama i gorama“, „Oj Mosore, Mosore…“, kada se grupa od 200-tinjak učesnika marša, koji su nosili fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama i uzvikivali parole „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Učesnici marša su nosili fotografije 300-tinjak poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a nosile su se i zastave Hrvatske s grbom i zastava s petokrakom te zastave Evropske unije i Saveza antifašističkih boraca.

Tačno u podne oni su na Trgu Republike, koji se nekada zvao Trg maršala Tita, u vazduh pustili 73 bela balona u znak na 73 godine od završetka Drugog svetskog rata.

Marševi su počeli da se održavaju 2012. najpred u Rusiji, da bi se danas, šest godina posle, tokom 5. i 6. maja održali u gradovima 81 zemlje sveta.

Učesnici zagrebačkog marša su krenuli sa Trga žrtava fašizma do Trga Republike, preneo je Večernji list.

Marš su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Koordinaciioni savez udruženja ruskih učesika u Hrvatskoj.

U ime Koordinacije obratila se predsednica Elena Pilićeva Ćorko da je ovaj pokret začet u Rusiji 2012, a da je danas postao svetski pokret koji se obeležava u više od 80 zemalja širom sveta.

Predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin je rekao da je današnja povorka organizovana da bi se javnost u Hrvatskoj senzibilizovala za sve one koji su život ugradili u slobodu.

„Dužnost je da se ne zaboravi taj deo svetle istorije. Sabor nije pokrovitelj ovog događanja jer je pokrovitelj nekih drugih manifestacija koje ne idu zajedno“, rekao je Habulin te dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola.

Upitan da li ima kakvih preporuka za Veće za suočavanje sa prošlošću i skorašnjem obeležavanju godišnjice u Blajburgu, Habulin kaže:

„Preporuke Veću su nepotrebne jer ako je nešto protivustavno, onda je protivustavno. Smatram da će preporuke samo uneti nove zbrke, a Bljburg se u Austriji ocenjuje kao najveći profašistički dernek u Evropi“.

Današnja jednosatna povorka obeležavanja antifašizma prošla je gotovo bez incidenata.

Samo je jedan od prolaznika na Trgu Republike onako u prolazu učesnicima marša dobacio: ““Tito je fašista, meni su oba deda stradala od partizana“, rekao je Habulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.