U trendu

Astons: CG popularna među bogatima koji žele „Zlatnu vizu“

PODGORICA – Crna Gora jedna je od najpopularnijih država za milionere koji žele da dobiju takozvanu „Zlatnu vizu“ putem ulaganja ili davanja donacija određenoj državi, pokazuje lista koju je objavila kompanija Astons, koja se bavi pružanjem usluga investicionih imigracija i preseljenja.

Mnoge zemlje poseduju program poznat pod nazivom „Zlatna viza“, odnosno „državljanstvo putem ulaganja“ ili „dobijanje vize putem investiranja“, gde bogati pojedinci mogu da ulažu u zemlju u zamenu za njeno državljanstvo ili prebivalište.

Kako navode Biznis insajder i CNN, interesi za ove programe naglo su porasli usred pandemije kovid-19, jer „ultrabogati“ više tragaju za načinima na osnovu kojih mogu slobodno da putuju, prenosi CDM.

Tako je, kako je naveo Teodor Šlejfer iz kompanije „Rikord“, milijarder Erik Šmit podneo zahtev za kiparsko državljanstvo, koje bi moglo da mu donese lične poreske olakšice i omogući da slobodno putuje unutar Evropske unije.

Prema listi koju je objavila kompanija Astons, zemlje poput Kipra i Crne Gore i dalje su popularne za one koji traže „Zlatne vize“.

Kako se dodaje, minimalna svota kojom se garantuje „državljanstvo putem ulaganja“ na Kipru može koštati više od dva miliona funti.

Crna Gora je relativno pristupačna pošto minimalna vrednost investicije koja garantuje dobijanje ove vrste vize, iznosi oko 400.000 američkih dolara.

Kvalifikacija ulaganja varira u zavisnosti od zemlje, ali može podrazumevati bilo šta, bilo da je to ulaganje u nekretnine ili davanje donacija u dobrotvorene svrhe zemlji od koje se traži viza.

Biznis insajder je ranije ove godine objavio da je vrednost američkog pasoša prošle godine opala, a Njujork tajms je u avgustu naveo da posedovanje drugog pasoša predstavlja novi trend u svetu i „statusni simbol“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.