U trendu

Avaz: Izetbegović u zagrljaju svog radikalnog jurišnika

SARAJEVO – Tokom obilaska bošnjačke dijaspore, lider SDA Bakir Izetbegović fotografisao se zagrljen sa svojim radikalnim jurišnikom Jasminom Mulahusićem, koji je u BiH bio hapšen zbog širenja govora mržnje, a dovođenjen je i u vezu sa terorističkim grupama, piše portal sarajevskog Avaza.

Ocenjujući to skandalom, portal piše da je Mulahusić jedan od Izetbegovićevih „najvernijih poštovalaca i promotera“ i da je fotografija nastala u Luksemburgu.

„A sada ide hit“, napisao je Mulahusić na svom fejsbuk profilu, ponosno pokazujući zajedničku fotografiju sa svojim političkim mentorom, preneo je portal.

„Bakirov prijatelj Mulahusić u septembru ove godine uhapšen je na graničnom prelazu kod Bosanskog Broda. Mulahusić se u našoj zemlji tereti za krivična dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Sud Bosne i Hercegovine ubrzo je po hapšenju doneo odluku da se Jasmina Mulahusića dozvoli da se brani sa slobode, a nisu mu određene ni mere zabrane, iako je Tužilaštvo BiH tražilo da se Mulahusiću odredi pritvor“, podseća portla Avaza.

Mulahusić, kojeg nazivaju Izetbegovićevim botom, vodi desetine profila na društvenim mrežama preko kojih iz dana u dan plasira jezik mržnje, verski fundamentalizam i etnički šovinizam, najbrutalnije vređa sve kritičare i protivnike Bakira Izetbegovića i SDA, otvoreno iznoseći laži o njima i kreirajući fotomontaže i videa preko kojih im crta mete na čelo, označavajući ih izdajnicima i stranim plaćenicima, navodi Avaz.

Pored gotovo svakodnevnog jezika mržnje, Mulahusić je, dodaje se, svojevremeno dovođen i u vezu s terorističkim grupama.

„Ime radikalnog SDA-ovog internet – jurišnika Jasmina Mulahusića rodom iz Zavidovića, nalazi se u izveštaju Alžirske vlade podnetom Odboru Saveta bezbednosti UN uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999)“, podseća portal.

Ukazuju da u detaljnom dokumentu, punom imena terorista i podataka o njihovom kretanju i aktivnostima, na 13. stranici navodi se ime Ahmed Zaoui – alias Abou Houdeifa, rođen 7. decembra 1960. u Eldrišia/Đelfa, Alžir, sin Lakhdara Zaouija i Amine Tahar.

Zaoui je, dodajum osuđen pet puta u odsustvu od Alžirskog krivičnog suda za terorističke aktivnosti i zbog pripadanja terorističkim grupama.

„Razna ispitivanja i istrage provedene u Belgiji ukazale su na njegovo učešće u trgovini oružjem u Alžiru. Dokazana je i njegova povezanost s teroristima Mohamedom Kerrouće, zvanim Salim (trenutno živi u Londonu), Bosancima Nursetom Jusufovićem, Jasminom Mulahusićem i Senadom Ramčilovićem te braćom iz Maroka Ali i Youcef El Majda, koji su uhapšeni 3. aprila 1996.“, piše Avaz.

Mulahusić je svojevremeno bio i procesuiran zbog umešanosti u teroristički napad, kada je grupa s kojom je bio povezan bacila bombu na policajce, nakon što su prethodno bili istraživani zbog veza s međunarodnim terorizmom i potencijalnim pripremanjem napada.

„Da je Mulahusić direktno povezan sa SDA i njenim kadrovima, od kojih dobija uputstva i smernice za delovanje, javna je tajna u Bosni i Hercegovini. Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković Mulahusića je i otvoreno naveo kao saradnika Bakirovog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice“, precizira portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.