U trendu

Badnjević: Biće dobro ako Astra/Zeneka ne tuži BiH

SARAJEVO – Proizvođač vakcine Astra/Zeneka razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjave ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, zbog izjave da je ta vakcina za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftina i dostupna.

Almdr Badnjević, direktor Verlaba, preno je sarajevski Avaz, izjavio je da, prema njegovim saznanjima manadžment Astra/Zeneke razmišlja o tužbi protiv BiH, a zbog izjave Tukovićeve da je njihova vakcina lošijeg kvaliteta i da je namenjena siromašim zemljama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče u Sarajevu donaciju od 5.000 vakcina Astra/Zeneke za potrebe samo Federacije BiH.

Ministarka Turković je tim povodom omalovažila donaciju i vakcine tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se ta vakcina proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

„Biće dobro ako izbegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta Astra/Zeneaa da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine“, rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Evrospka agencija za lekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

„Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astra/Zenik, tako da verujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu“, rekao je Badnjević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.