U trendu

Balkanska migrantska ruta praktično zatvorena

Balkanska izbeglička ruta od ponoći je praktično zatvorena nakon što je Slovenija počela da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu i prestala da dozvoljava ulazak migrantima bez validnih pasoša i viza.

Nakon odluke Slovenije, Srbija će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, najavio je MUP Srbije.

„Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa EU i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj“, saopštio je MUP Srbije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pozdravio je „direktne akcije“ koje Srbija i Slovenija preduzimaju kako bi ojačale kontrole svojih granica.

U međuvremenu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić rekao je za RTL da od ponoći i Hrvatska menja pravila i da će na teritoriju te zemlje ubuduće moći da uđu samo oni s važećim putnim ispravama.

Zatvaranje balkanske migrantske rute slovenački premijer Miro Cerar potvrdio je odmah nakon samita u Briselu.

„Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji“, rekao je Cerar, prenela je Hina.

On je, takođe, najavio da će Slovenija ukloniti žičanu ogradu prema Hrvatskoj samo ukoliko i Hrvatska bude kontrolisala vlastitu granicu i onemogućila ulazak ilegalnim migrantima, navodi N1.

U zaključcima samita u Briselu navedeno je da se „nezakoniti tokovi migranata završavaju“, dok je predlog zaključka da je „balkanska ruta od sada zatvorena“, za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, ali je Cerar rekao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili – zapravo isti.

Lideri Evropske unije postigli su na skupu načelni dogovor sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.