U trendu

Balkaton 3.0: Nagradjeno šest najboljih digitalnih rešenja na Zapadnom Balkanu

Šest timova sa najboljim digitalnim rešenjima za probleme u više kategorija osvojili su danas po 10.000 evra za realizaciju projekata širom Zapadnog Balkana.

Žiri je danas u Prištini od 12 finalista takmičenja Balkaton 3.0 izabrao šest timova koji će imati prilike da uz finansijsku podršku svoje ideje sprovedu u delo.

Balkaton se organizuje od 2020. godine, a prijavljeno je 60 timova, od kojih je izabrano 12 finalista. 

Takmičenje je organizovano u okviru nekoliko tema – e-trgovina, poljoprivreda, obnovljiva/održiva energija, transport i logistika, i razno, uključujući medicinsku tehnologiju/biotehnologiju/zdravstvenu tehnologiju, blockchain i kibernetičku sigurnost, zabavu i gaming, čiste i zelene tehnologije.

Kao najbolje izabrane su ideje timova Imortale iz Albanije, Farmbot iz Srbije, BeBeep iz Crne Gore, Eco solution research sa Kosova, IKS iz BiH i tima 3D Factory iz Severne Makedonije.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu izjavila je u Prištini nakon ceremonije proglašenja pobednika da će Savet pobednicima pomoći da naprave biznis plan i da prodaju svoje produkte.

„Odlučili smo da podržimo i one koji nisu izabrani tako što ćemo im pružiti mentorstvo kako bi unapredili svoje ideje i sa njima izadju na tržište“, rekla je Bregu novinarima.

Dodala je da je takmičenje Balkaton nastalo kako bi podržalo mlade ljude sa idejama kako bi razvili biznis i ostali u svojim zemljama, ili bar, kako je navela, dva puta razmislili pre nego što odu sa Zapadnog Balkana.

„Balkaton je nastao da podrži inovacije, digitalna rešenja i da da šansu mladima da realizuju svoje ideje jer 33 odsto mladih u regionu nije na tržištu, nezaposleni su“, istakla je Bregu.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.