U trendu

BANA o navodnom negiranju genocida u CG parlamentu

PODGORICA – Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) zamera predstavnicima nove vlasti u Crnoj Gori, Aleksi Bečiću, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću to što u njoj nema Bošnjaka i što su, kako tvrde, u parlamentu dozvolili „negiranje genocida u Srebrenici“.

U pismu upućenom predsedniku parlamenta, premijeru i potpredsedniku nove vlade iz ove asocijacije kažu da smatraju da je Crnoj Gori neophodno suočavanje sa prošlošću.

„U ime istine, pravde i svih žrtava genocida i žrtava rata, pozivamo vas, bez odlaganja, da upravo u Skupštini Crne Gore pokrenete postupak lustracije i time pokažete koliko je političkoj poziciji i opoziciji Crne Gore stalo do istine i do njegovanja dobrosusedskih odnosa sa državom Bosnom i Hercegovinom, i Bošnjacima u obe države, koji su najveće žrtve”, navodi se u pismu, preneo je portal RTCG.

U ime svojih članova u, kako navode, emigraciji poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, nakon 30 godina postkomunističkog jednoumlja, pozdravili bi novoformiranu Vladu Crne Gore, kada bi, kako kažu, ona imala multietnički i multikonfesionalni sastav.

Krivokapiću zameraju da je formirao jednoversku, odnosno pravoslavnu vladu, po, kako tvrde, srpskom etničkom principu, što je za njih neprihvatljivo.

Takva vlada, smatraju, ne odslikava stvarno stanje multietničke države, koju garantuje Ustav Crne Gore.

Dodaju da je Krivokapić bio u obavezi da pronađe eksperte Bošnjake, kojih, kako kažu, ima i ponudi im da budu na čelu „odgovarajućeg ministarstva“.

Predsedniku Skupštine Aleksi Bečihu zameraju to što se navodno pod njegovim predsedavanjem u javnosti čulo, kako tvrde, „negiranje genocida u Srebrenici“.

Smatraju da je Bečić dozvolio da crnogorski parlament bude, kako kažu, „poligon za retrogradne snage, koje bi pored negiranja genocida u Srebrenici, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima“.

Dodaju da je time Bečic, kako navode, „privatio kolektivnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda”.

A potpredsedniku vlade, inače, jedinom političaru u novom izvršnom telu Crne Gore, Dritanu Abazoviću, koji je Albanac, zameraju što je na sve to ćutao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.