U trendu

Begić: Suzbijanje krize zavisi od svih

PODGORICA – Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da zdravstveni sistem Crne Gore može da spreči epidemiološku situaciju u jednoj opštini ili državi, za šta je potrebno vreme, ali je to, ističe Begić, „džaba“ ako žarišta I dalje ima u okruženju.

“Ovde se ne radi o odluci jedne države, nego o činjenici da ćemo svi zavisiti od drugih i da je jedinstvo i zajedništvo na globalnom nivou ključna stvar u ovoj pandemiji“, kaže Begić za BBC na srpskom jeziku.

Stručnjaci su, kaže, zadovoljni rezultatima koje postižu, a tajna je u tome “da su vlasti slušale struku, kao i da su rigorozne mere uvedene i pre nego što se prvi slučaj pojavio”.

Tvrdi da Crna Gora ima priliku da epidemiju suzbije, da virus ne stigne do osetljivih, ali da struka teži da epidemiološku krizu razvuče i da rastereti zdravstveni sistem.

Begić kaže da je problem sa kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih:

„Svako svakog zna, jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i sa problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva“.

Ipak, veliku pažnju javnosti u regionu privukla je odluka crnogorskih vlasti da na početku borbe sa virusom objavi imena onih koji moraju biti u samoizolaciji.

Odluku je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti uz podršku Agencije za zaštitu ličnih podataka, dok su joj se usprotivile neke organizacije civilnog društva.

„Kada je primećeno da neki ne shvataju značaj samoizolacije i ostanka u kući, a potencijalno su bili inficirani, doneta je odluka da se objave podaci o osobama u samoizolaciji”, kaže Begić.

Ističe da je to značajno pomoglo epidemiološkim službama, jer se promenio obrazac ponašanja tih osoba, a na značaju je dobilo društveno odgovorno ponašanje tih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.