U trendu

BiH: Neće biti vanrednog stanja u Unsko-sanskom kantonu

BIHAĆ – Na današnjem sastanku predstavnika kantonalne vlasti, lokalnih zajednica, policije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) najavljeno je uvođenje „kućnog reda“ u privremenim migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona (USK), odnosno regulacija kretanja migranata i izbeglica u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, prenosi Fena.

Navodi se da neće biti proglašeno vanredno stanje, što je ranije pominjano kao opcija, ali da će se odmah krenuti sa realizacijom još nekoliko mera sa ciljem poboljšanja bezbednosne i zdravstvene situacije u kantonu.

„Razlog za ovaj postupak je narušena bezbednosna situacija u kantonu, a to ćemo uraditi u saradnji s IOM i UNHCR. Angažovaćemo sve raspoložive policijske službenike, a ako bude potrebe tražićemo pomoć i od drugih policijskih agencija. Od njih ćemo tražiti pomoć i u smislu zaustavljanja ogromnog pritiska migranata i izbeglica na ovaj deo BiH“, rekao je policijski komesar Mujo Koričić.

Navodi se da će vlasti kantona pokušati da nađu rešenje i za procesuiranje prestupnika koje je nemoguće identifikovati, naročito zbog sve češćih i brutalnijih međusobnih fizičkih sukoba u Bihaću i Velikoj Kladuši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.