U trendu

BIH preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

TIRANA – Bosna i Hercegovina preuzela je danas od Albanije jednogodišnje predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region.

Predsedavanje u ime BiH preuzeo je zamenik ministra inostranih poslova u Savetu ministara Josip Brkić na ceremoniji održanoj tokom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Brkić je najavio da će BiH tokom predsedavanja nastaviti da promoviše evropske vrednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja Balkana EU, prenosi Srna.

„Radi sprovođenja prioriteta predsedavanja, BiH će organizovati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite životne sredine, turizma, kulture, te digitalne i infrastrukturne povezivosti u regionu“, dodao je Brkić.

Na ministarskom sastanku je usvojena „Tiranska deklaracija“ u kojoj se posebno naglašava da proširenje EU na Balkan i u geostrateškom smislu predstavlja dalje ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu.

Ministri su zatražili od članica EU da se BiH dodeli kandidatski status za članstvo što je pre moguće i da se odredi datum početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom tokom predsedavanja Francuske EU.

Pored BiH, u Jadransko-jonskoj inicijativi su i Srbija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Severna Makedonija i Slovenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar