U trendu

Biskup u šoku: Nemci u dubrovačkoj crkvi snimali – golotinju

Ekipa nemačke Akademije za film i televiziju u jednoj dubrovačkoj crkvi snimala je golu ženu, što je veoma ražalostilo lokalnog biskupa Matu Uzinića, koji je najavio da će zbog zloupotrebe crkve podneti prijave.

„Dubuko me je ražalostilo to što je danas zbog svoje promocije zloupotrebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimerenih fotografija pod krinkom umetnosti, na šta ćemo morati medijski i pravno da reagujemo“, naveo je Uzunić na na Fejsbuku.

Kako prenose lokalni mediji, reč o dokumentarnom filmu “The Colour Nude“ u kojem će biti predstavljen dubrovački fotograf Stjepo Brbora koji se bavi aktovima. Brbora je tako poslednja dva dana fotografisao 64-godišnji model Vesnu Knežević iz Beograda, želeći da prikaže, kako se navodi, njenu lepotu, bez obzira na njene godine, uklopljene u lepotu Dubrovnika.

Nemačka ekipa je u razgovoru za Dubrovački dnevnik rekla da su se potrudili da celo snimanje prođe „vrlo diskretno“, jer su znali da bi konzervativci mogli da reagujuju na golotinju u crkvi.

„To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo važna istorijska mesta gde možemo da koketiramo za zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku, odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo da izbegnemo kliše, stereotip o lepoti, predrasudama kako to mogu da rade samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni“, rekao je fotograf Brbora.

Marijana Verhoef, režiserka filma, kaže da je Dubrovnik idealna kulisa zbog svetlosti i istorijskog aspekta, posebno zato što je i cilj samog filma razbijanje tabua i granica između prošlosti i sadašnjosti.

Inače, model je njena majka.

Crkva, međutim, neće gledati blagonaklono na umetničke slobode.

Da je to tako potvrdio je dubrovački biskup Uzunić koji je najavio pravne mere zbog „zloupotrebe otvorenosti crkve“.

„Moleći večeras Gospodina za nas koji smo ovim povređeni, s raspetim Isusom želim da molim i za one koji su to prouzrokovali govoreći:: “Oče, oprosti im, ne znaju šta rade““, napisao je biskup Uzinić na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.