U trendu

Bled: Predsednici i premijeri o svrsi politike

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da politika za njega znači viziju i njihovo ispunjenje.

On je na Bledskom strateškom forumu rekao, odgovarajući na pitanje upućeno svim prisutnim premijerima „Šta je svrha politike“.

„Političar ne laska ljudima, to je donošenje odluka. Naš posao je da služimo narodu, zemlji, naciji. Nisam Lajbnic ili Šopenhauer da govorim na filozofski način“, rekao je Vučić.

Potpredsednica EK za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica rekla je da to znači slušati građane i da građani mogu da osete da mogu da utiču na evropske poitike.

Predsednik Evropskog Parlamenta David Sasoli izjavio je da demokratija ne pada sa neba i da je dužnost političara da je zaštite, kao i procese mira i slobode.

„Naš šistem mora efikasniji da bude i brži, da rešavamo probleme našeg društva, jer istorija mira nam ne dozvoljava da je izdamo“, rekao je on.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da političari moraju da zaštite fundamentalne stvari i da poboljšaju društva.

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je da je posao političara da pokažu ljudima za budućnost.

„Moramo da se usaglasimo šta je budućnost, kakva je i koje instrumente možemo da koristimo“, rekao je Orban.

Češki premijer Andrej Babiš smatra da u politiku ne treba ulaziti iz sebičnih razloga, već da je uloga dobrog političara da stvori bolji život za sve građane i obezbedi kvalitet.

„Takođe treba da bude i menadžer da upravlja krizama poput kovida, tornada. Treba manje da govori više da radi“, rekao je Babiš.

Slovenački premijer Janez Janša smatra da je glavna uloga lidera da koordinišu različite interese, da govore iskreno i ispune obećano.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da je politika obaveza i način upravljanja izazovima.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis smatra da je političar istovremeno i menadžer i lider i da biti lider znači govoriti istinu.

„Moramo da donosimo odluke koje mnogi ne žele, jer se plaše. Znači odlučujemo šta je važno, balansiramo strategijama, to je posao političara“, zaključio je on.

Na panelu je govorio državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin koji je kazao da je posao političara – služba.

„Politika je najviša forma služenja ljudima i društvu, jer traži implementaciju opšteg doba, dobra svake osobe i zajednice. To je veliki izazov za svakoga“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.