U trendu

Borel i Varheji pozdravili uredno održane lokalne izbore u Mostaru

Zvaničnici EU pozdravili su danas to što su lokalni izbori u Mostaru prošli uredno, i ukazali da je to bio veoma važan dan za gradjane Mostara koji su posle 12 godina dobili nazad svoj glas i mogli da izaberu svoje lokalne predstavnike.

Nove gradske vlasti sada treba da usvoje revidirani gradski Statut i da izaberu novog gradonačelnika da bi počele da rešavaju sva pitanja upravljanja koja utiču na dnevni život svih gradjana Mostara, navode u zajedničkom saopštenju visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Oni su ukazali da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru medju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u Uniji, i predstavlja važan korak zemlje na njenom putu integracija u EU.

EU ponovo podseća na potrebu da se BiH pozabavi sa svim ključnim prioritetima iz Mišljenja da bilo preporučeno otvaranje pristupnih pregovora sa njom. Ukazuje da uz uzimanje u obzir kontekst specifičan za zemlju, pitanja vezana za izbore treba da se rešavaju u skladu sa evropskim standardima.

BIH treba da primeni preporuke OEBS/ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, da osigura transparentnost o finansiranju političkih partija i da počne sa primenom odluke Sejdić-Finci iz Evropskog suda za ljudska prava, navodi se u saopštenju.

EU je spremna da pomogne BiH u rešavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će dozvoliti zemlji da napreduje na putu ka EU, navode u zajedničkom saopštenju Borel i Varheji.

Gradjani su juče posle 12 godina birali lokalnu vlast u Mostaru. Za 35 odbornika u Gradskoj skupštini Mostara, bilo je 370 kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.