U trendu

Borel odgovorio Dodiku: Radnje koje je preduzela RS dovode u opasnost suverenitet BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odgovorio je na pismo srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ističući da glavni cilj EU ostaje „nepovratan napredak“ BiH ka članstvu u Uniji i tražii potpun povratak predstavnika Republike Srpske u zajedničke institucije BiH.

„Nažalost, radnje koje je nedavno preduzeo entitet Republika Srpska suprotne su Ustavu BiH i dovode u opasnost BiH kao jedinstvenu i suverenu državu sa budućnošću unutar EU“, piše u Boreljovom odgovoru.

Sarajevski Avaz je objavio faksimil pisma visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, u kome se navodi da Borelj zahvaljuje Dodiku na pismu od 18. februara, koje je usledilo posle njihovog telefonskog razgovora od 10. februara i koje „potvrdjuje čvrstu opredeljenost BiH njenoj EU perspektivi“.

U Boreljovom odgovoru se ocenjuje da Republika Srpska „vraća unazad 26 godina reformi, posebno nedavnim usvajanjem zakona kojim se uspostavljaju paralelne (entitetske) institucije na poljima pravosudja i lekova“.

Borelj je istakao da Ustav BiH ne predvidja utvrdjivanje postupka vraćanja prenetih nadležnosti na entitete, kao i da takav postupak ni u kom slučaju ne bi mogao isključiti učešće državnih institucija.

„Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o transferu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak BiH“, napisao je on u svom odgovoru.

Deo pisma se odnosi na osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva RS, uz ocenu da bi to ugrozilo jedinstven ekonomski prostor, stvorilo pravnu nesigurnost i imalo neizbežan negativan uticaj na pacijente i privredu.

Kada je reč o pravosudju, u pismu se navodi da bi povlačenje predstavnika RS iz Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) bilo nespojivo sa integracijom BiH u EU, kao i da bi sudovi i tužilaštva u Republici Srpskoj izgubili pristup informatičkoj infrastrukturi, uključujući i zajednički elektronski sistem upravljanja predmetima.

U svom pismu, visoki predstavnik EU je komentarisao mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, navodeći da zemlja treba unaprediti funkcionisanje pravosudja, usvajanjem novog zakona o VSTS-u i novog zakona o sudovima BiH u skladu sa evropskim standardima.

„Uzimajući sve ovo u obzir, pozivamo vas i čelnike Republike Srpske da stanete sa svakom zakonodavnom i političkom inicijativom za povratak takozvanom ‘izvornom Dejtonu’, te da poštujete Ustav BiH i državne nadležnosti“, naglasio je Borelj.

EU, kako je istakao, ne dovodi u pitanje načelo konstitutivnog naroda niti strukturu Dejtona, dodavši da BiH, kao država koja teži EU, institucionalne strukture i strukture odlučivanja mora progresivno prilagodjavati, uvažavajući zahteve EU, kako bi mogle efektivno učestvovati u donošenju odluka i u potpunosti primeniti i sprovoditi već dogovoreni sadržaj.

Borel je još naveo da razume niz pitanja u vezi sa funkcionalnošću BiH, ali da čvrsto veruje da se politička kriza može prevazići nastavkom političkog dijaloga.

Naglasio je da je EU spremna da „omogući intenzivan i smislen dijalog, kada se zvaničnici Republike Srpske vrate u državne institucije i obezbede da one funkcionišu u potpunosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.