U trendu

Borel upozorio Dodika: Neuspeh u rešavanju problema migranata može da ima teške posledice

Šef evropske diplomatije Žozep Borel danas je u razgovoru s predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom pozvao vlasti te zemlje da nadju održiva rešenja za tešku situaciju stotina migranata, upozorivši da bi neuspeh u tome imao teške posledice po ugled zemlje.

Borel je u telefonskom razgovoru s Dodikom „pozvao vlasti BiH da rade na održivim rešenjima, naročito otvaranjem centara (za smeštaj migranata) ravnomernije rasporedjenih širom cele teritorije države“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

„EU očekuje da nosioci funkcija u zemlji preuzmu punu odgovornost, preduzmu hitne mere i učine sve što je potrebno da obezbede momentalnu pomoć i da rade na dugoročnim rešenjima“, navodi se u saopštenju.

Borel je podsetio Dodika, navodi se, „na punu posvećenost Unije pružanju podrške Bosni i Hercegovini, da je EU pružila finansijsku podršku u iznosu od više od 88 miliona evra i da je, uz drugu pomoć, u potpunosti opremila prihvatni centar Bira (u Bihaću) koji se ne koristi“.

Dodaje se da su Borel i Dodik razgovarali o „teškoj humanitarnoj situaciji stotina migranata“ u BiH.

„EU je uporno pozivala vlasti BiH da se hitno pozabave teškom humanitarnom situacijom u Unsko-sanskom kantonu i da obezbede uslove za život svim osobama koje i dalje spavaju na otvorenom u ekstremnim uslovima“, stoji u saopštenju.

Stotine migranata ostale su na otvorenom nakon što je kamp „Lipa“ kod Bihaća izgoreo u požaru, a veoma teška situacija u kojoj se nalaze dodatno je pogoršana izrazito hladnim vremenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.