U trendu

Borisov: Mandatar Mitov, nastavak proevropske i pro-NATO politike

SOFIJA – Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je danas da će njegova stranka GERB predložiti bivšeg ministra spoljnih poslova Daniela Mitova za mandatara vlade koju će pokušati da formira uz pomoć drugih stranka koje su ušle u parlament nakon izbora 4.aprila.

„Predlažem Daniela Mitova, jer želimo vrlo jasno da podvučemo našu proevropsku i pro-NATO politiku“, poručio je Borisov poslanicima GERB-a u direktnom prenosu na njegovoj Fejsbuk stranici, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Borisov, koji dominira bugarskom političkom scenom od 2009. godine, rekao i da će podneti ostavku na mesto poslanika u novom parlamentu kako bi se usredsredio na rad u stranci.

Nakon pobede svoje stranke desnog centra GERB na parlamentarnim izborima, ali bez većine za samostalno formiranje vlade, Borisov, koji je dugogodišnji premijer, najavio je da se neće kandidovati za novi mandat. onovo za premijera.

Borisov je potvrdio da će GERB početi razgovore sa drugim strankama kako bi pokušala da dobije podršku za formiranje vlade čim joj predsednik Bugarske Rumen Radev dodeli mandat

Rojters prenosi da ukoliko GERB ne bude uspela da oformi vladu, mandat će dobiti nova stranka TV voditelja Slave Trifonova koja je anti-sistemska, a ukoliko ni tada Bugarska ne dobije novu koalicionu vladu, mogući su novi izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.