U trendu

Bregu: EU će uvek biti nedovršen posao bez ZB

BLED – Evropska unija će uvek biti nedovršen posao bez Zapadnog Balkana, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu.

Ona je na Bledskom strateškom forumu rekla da stagnacija i dalje odlaganje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja rizik, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

„Neotvaranje bi donelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan uticaj drugih geopolitičkih aktera. Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rešavanje nastalih problema“, navela je ona.

Istakla je da niko ne može priuštiti luksuz da se i dalje gubi vreme jer ljudi odlaze iz regiona, te dodala da je u proteklih pet godina trećina stanovništva napustila ovaj deo Evrope.

„Na nama je da to promijenimo i transformiramo naša društva. EU treba prepoznati ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak“, rekla je Bregu tokom panela posvećenom Zapadnom Balkanu.

Da bi ubrzale saradnju, vlade u regionu su se obavezale da će sprovesti u delo regionalni ekonomski prostor, rekla je Bregu i navela da se nadala da će u tome biti uspešni.

„Uspeli smo u oblasti digitalizacije, sa Regionalnim sporazumom o roamingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji – čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tokom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza“, rekla je Bregu.

Ona je istakla da regionalna saradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne saradnje i to više nego vlade, budući da 74 odsto građana žele da je vide u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.