U trendu

Bregu: Napredak zemalja ZB zahteva konkretno delovanje EU

BERLIN – Napredak koji su ostvarile zemlje Zapadnog Balkana koje teže EU sada zahteva konkretno i brzo delovanje Evropske Unije, izjavila je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu održanoj u Berlinu.

Ona je rekla da više nije reč samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju RC C.

„Ovaj region je geostrateška interesna zona Unije. S druge strane, kao neko ko dolazi iz regiona, želela bih da vidim da Zapadni Balkan preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju, kako bi zajednički radio i unapređivao naša društva u celini“, porucila je Bregu.

Bregu je rekla da se nada da će među Evropljanima biti manje podela u pogledu Zapadnog Balkana.

„Zato mi u Veću za regionalnu saradnju podržavamo preporuke Komisije da već sada otpočnu pregovori sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagrađujući predanost i trud uložen u evropeizaciju. To bi bio snažan vetar u leđa celom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove građane“, rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Na tom panelu učestvali su i premijer Republike Severne Makedonije, Zoran Zaev, član Upravnog odbora Deutsće Telekoma Tomas Kramerom, kao i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Nemačka poslovna zajednica u potpunosti se pridružila podršci Veća za regionalnu saradnju za neodložnim otvaranjem pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom, navodi se u saopštenju.

Bregu je rekla da se uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga promenilo nabolje u regionu od početka rada prethodnika Veća za regionalnu saradnju – Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, osnovanog u Sarajevu 31. jula 1999. godine.

„Mnogi će vam reći da ako je nešto naučeno iz dvadeset godina rada Pakta stabilnosti onda je to da su perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja u regionu i provođenja teških reformi na domaćem terenu. A što se tiče šest ekonomija Zapadnog Balkana, za njih to još uvek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki“, zaključila je Bregu.

Na marginama sastanka, generalna sekretarka Bregu sastala se sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Dvoje zvaničnika razgovarali su o regionalnoj saradnji, posebno u svetlu predstojećeg samita Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa u julu u Poznanju, kao i o rezultatima u pogledu sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.
Složili su se da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i dalje ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i procesa proširenja, i da regionalnu saradnju treba pojačati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.