U trendu

Bregu: Okruženje koje podržava inovacije i kreativnost pomaže našim demokratijama da budu jače

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da postoji politička odluka da zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu punopravne članice Evropske unije, ali postoji i odgovornost da se region približe evropskim standardima.

„Postojanje okruženja koje podržava inovacije i kreativnost pomaže našim demokratijama da budu jače. Nije slučajno da su najdemokratskije ekonomije svijeta upravo one koje su i najinovativnije. Inovacije, saradnja i preduzetništvo su, dakle, itekako potrebni. Inovacije potencijalno predstavljaju prevagu i promjenu u razvoju preduzetnika u našem regionu, posebno preduzetnica, te im omogućavaju da ne budu izostavljene sa tržišta rada. Naša uloga kao Saveta za regionalnu saradnju je da region približimo inovacionom i istraživačkom prostoru i mogućnostima koje se u njemu nude“, izjavila je Bregu u Tirani gde je učestvovala na ministarskom sastanku Platforme za Zapadni Balkan za istraživanja i inovacije, koji je organizovala Evropska komisija.

Savet za regionalnu saradnju je ranije ove godine predstavio Platformu za Zapadni Balkan za inovacije i istraživanja s ciljem da se olakša slobodan protok informacija između partnera i da se poveća korištenje postojećih mogućnosti.

Platformom se promovišu sinergije između glavnih zainteresovanih strana i unapređuje se saradnja u ovoj oblasti, a cilj je i da se spreči dupliciranje napora, saopšteno je iz RCC. 

„Postoji razlog zašto se regioni u svetu udružuju, a za region kao što je Zapadni Balkan, udruživanje znači povećanje težine koju imamo na globalnom tržištu. Tržišta se stalno menjaju i sklona su inovacijama i rešenjima. Ako nećemo intenzivno sarađivati jedni sa drugima, bit će nam teže da promoviramo naša tržišta i privlačimo direktna strana ulaganja“, rekla je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar