U trendu

Bregu u Vašingtonu sa Eskobarom i drugim zvaničnicima o Zapadnom Balkanu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu razgovarala je u Vašingtonu sa zvaničnicima Stejt departmenta o regionalnoj saradnji i jedinstvenom tržištu na Zapadnom Balkanu i zelenom programu za taj region.

U jučerašnjem razgovoru sa američkim zvaničnicima, medju kojima je bio i novi zamenik pomoćnika državnog sekretara i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Bregu je ukazala na značaj uloge SAD i uskladjenosti američke i evropske politike u tom regionu, saopštio je RCC.

Bregu je zahvalila Eskobaru na podršci regionalnoj ekonomskoj integraciji i navela da se RCC raduje užoj saradnji sa SAD u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Ona je prethodno učestvovala na strateškom radnom sastanku koji je u Vašingtonu organizovao Centar Atlantskog saveta za Evropu.

Na sastanku, na kojem su učestvovali članovi Stejt departmenta, američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Predstavničkog doma Kongresa SAD, kao i akademske zajednice, Bregu je govorila o regionalnoj saradnji, perspektivi Zapadnog Balkana i Evropske unije, ali i jednog sveobuhvatnog tržišta u regionu, te o gorućim bezbednosnim pitanjima.

Ukazala je da su glavni izazovi s kojima se region suočava odliv kvalifikovane radne snage, društvene i bezbednosne pretnje, nepoverenje u institucije i proces evropskih integracija, stoji u saopštenju.

Tokom ovonedeljne zvanične posete Vašingtonu Bregu se sastala sa brojnim američkim zvaničnicima, predstavnicima akademske zajednice i medija, organizovala je ručak sa ambasadorima sa Zapadnog Balkana, i održala predavanje studentima Univerziteta Džons Hopkins.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.