U trendu

Brođani se sećaju prvog progona Srba u BiH

BROD – Prvi progon više hiljada Srba u BiH pre 30 godina iz opštine Brod obeležen je danas pešačkim pohodom do lokaliteta Lipa gde su se 1992. godine zaustavili i odbranili od napada regularnih hrvatskih snaga koje su bile potpomognute paravojnim muslimansko-hrvatskim jedinicama.

Tada je proterano više od 12.000 Srba iz opštine Brod, a njihova imovina je spaljena i opljačkana, prenela je RTRS.

Više od 200 ljudi danas je učestvovalo u pešackom pohodu u znak sećanja na dane stradanja i egzodus srpskog naroda sa podrucja opštine Brod 1992. godine, a pridružilo im se desetine biciklista i maratonaca.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da se simboličnim maršom obeležava prvi progon Srba u BiH i tužan jubilej od toga dogadaja.

„Ovde gde je spomen-crkva, tu je progon zaustavljen. Ovde smo se odbranili“, rekao je Vidić i dodao da je u pohodu učestvovalo dosta mladih koji se ovako uče o dešavanjima u prošlosti, što u budućnosti može dati rezultate.

Prema njegovim rečima, u odnosu na 1990-e godine, u Brodu se danas živi mirno i bolje nego što je tada bilo u maju 1992. godine i da se u mirnim periodima zaborave dešavanja iz prošlosti, ali da neko mora da ih čuva od zaborava.

„Ako nećemo mi iz opštinske uprave, Boračke organizacije i Srpske pravoslavne crkve, ko će drugi. Poenta je da se okupi što više mladih ljudi, da dolaze na ovo mesto“, istakao je Vidić.

Pešački pohod pod nazivom „Putem prvog progona Srba u BiH“ krenuo je jutros iz Klakara Donjih do Hrama Svetog Jovana Vladimira na Lipi, gde održan pomen paratos i gde su položeni venci.

Pohod je organizovala brodska Boračka organizacija i opština Brod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.