U trendu

Bruka u hrvatskoj bolnici: Sakrili prvorođeno romsko dete, pokloni uručeni drugorođenoj bebi

Saborski poslanik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Veljko Kajtazi, objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom detetu ove godine u toj županiji, preneli su hrvatski mediji.

On tvrdi da su ignorisali romsko dete koje je prvo rođeno kao i da su u medijima i na službenoj Fejsbuk stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i deteta rođenog kasnije istog dana, preneo je hrvatski portal Index.hr.

„Neprijatno sam iznenađen vešću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto je prikrivena informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskocena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj deci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi prijala informacija o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?“, objavio je Kajtazi na Fejsbuku.

On je dodao da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekuje da ce situacija u Međimurju u 2020. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promeni i dok ne dobiju jednak tretman, poštovanje i uvažavanje ljudskog dostojanstva.

U razgovoru za N1 kazao je da mu se međimurski župan izvinio putem telefona, ali da očekuje i javno izvinjenje.

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešne informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.