U trendu

Bugarski političar: Makedonska nacija stvorena u Moskvi 1945.

SOFIJA – Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski izrazio je danas ogorčenje zbog čestitke ruske ambasade u Skoplju makedonskom narodu u čast 24. maja, Dana svete braće Kirila i Metodije.

U Bugarskoj se danas prvi put obeležava Dan bugarskog pisma, dok se ranije se ovaj dan nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Kirila i Metodije, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti.

Predlog da se praznik nazove Danom bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND.

Kako su saopštili iz te stranke, „ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu“.

Ruska ambasada u Severnoj Makedoniji je čestitala Makedoncima praznik, navodeći reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je saopštio da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije, prenosi Sputnjik.

Džambaski je tim povodom izjavio da se „makedonska nacija pojavila 1945. godine“.

„To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata i najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. ‘Makedonski alfabet’ je stvoren, zajedno sa makedonskom nacijom, u Moskvi 1945. godine. Ta laž je najveća sramota. Stidite se“, poručio je Džambaski ruskoj ambasadi.

Ruska ambasada u Sofiji je u obraćanju Bugarima upotrebila novi naziv praznika, dok je ambasadorka Elena Mitrofanova naglasila značaj dela svete braće za Rusiju.

„Dragi prijatelji, bez svake sumnje, uloga Bugarske u širenju slovenske pismenosti, jezika i kulture je nesporna…I u Bugarskoj i u Rusiji brižljivo čuvaju i poštuju nasleđe svete braće Kirila i Metodija, koji su odredili samosvest i razvoj bratskih slovenskih naroda za duge vekove“, saopštila je Mitrofanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.