U trendu

Carinski terminal ostaje na Rači

BANJA LUKA – Carinski terminal na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine ostaje na istoj lokaciji, ali se moraju naći dodatna sredstva za održavanje tog graničnog i carinskog terminala.

To je rezultat dogovora predstavnika špeditera i Udruženja prevoznika Republike Srpske sa rukovodstvom Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

Predsednik Udruženja prevoznika iz Republike Srpske Nikola Grbić rekao je da će se raditi na poboljšanju uslova na graničnom prelazu Rača, te istakao da će Udruženje i Privredna komora RS podneti inicijativu nadležnim institucijama da se izdvoje dodatna sredstva za održavanje tog terminala.

„Za nas prevoznike i špeditere je najvažnije da se neće nikakve aktivnosti dešavati u pogledu premeštanja graničnog prelaza i carinskog terminala Rača“, zaključio je Grbić.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da se na godišnjem nivou u budžetu Uprave dobije oko 400.000 KM za održavanje svih graničnih prelaza u BiH, ali da su ta sredstva nedovoljna za svakodnevno kvalitetno održavanje i investicije na graničnim i carinskim terminalima.

Špediteri i prevoznici na graničnom prelazu Rača odustali su od blokade carinskog terminala planirane za 15. avgust, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je ranije izmeštanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača gde se dnevno obrađuje i do 300 carinskih papira, a godišnji prihod koji UIO ubire na ovom carinskom terminalu je tri miliona KM.

Zahtev špeditera za ostanak terminala na Rači podržali su i prevoznici iz RS kojih ima više od hiljadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.