U trendu

Cerar, Mas i Silva o Zapadnom Balkanu

BERLIN – Ministri spoljnih poslova Nemačke, Portugala i Slovenije, zemalja koje će predsedavati Savetom EU od 2020 do 2021. godine sastali su se danas u Berlinu, a jedna od tema razgovora bili su Zapadni Balkan i proširenje EU.

Domaćin sastanka bio je nemački šef diplomatije Hajko Mas, a on i njegove kolege Augušto Santos Silva i Miro Cerar, osim što su ustanovili da imaju slične poglede na prioritete bloka, istakli su da će proširenje EU i Zapadni Balkan biti važan deo u agendi Slovenije dok bude predsedavala Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, prenosi STA.

Kako se navodi u saopštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova iako je previše rano da se govori o konkretnim prioritetima, Cerar je tokom sastanka rekao da je Slovenija zagovornica „politike otvorenih vrata“, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje.

„Ukoliko EU ne uspe da poveća uticaj na Zapadnom Balkanu, druge svetske sile bi mogle da ga povećaju“, ocenio je Cerar.

Tri ministra razgovarala su i o promovisanju cirkularne ekonomije i socijalne Evrope, ali i o saradnji u oblasti ekonomije, spoljnih i unutrašnjih poslova, parvosuđu, životnoj sredini, obrazovanju i nauci, poljoprivredi i kulturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar