U trendu

Cerić pisao Talibanima: Šerijat moguć samo u okviru slobode

SARAJEVO – Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo Talibanima u kojem poručuje da je autentični Šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog Šerijata.

Cerić je poručio i da ako u veri nema prisile, onda je, kaže, nema ni u bilo čemu drugom.

„U toj univerzalnoj poruci bila je i ostala tajna uspeha islamske kulture i civilizacije, koja je preživela sve istorijske despotske dinastije i tiranije“, naveo je Cerić koji pita „nije li islam onemogućio čedomorstvo ženskog deteta i oslobodio ženu ropstva.

„Nije li Dženet, raj, pod majčinim nogama, nije li žena stub familije, nije li žena u islamu haram, sveta, ali ne da se čuva u zatvorenom kavezu, već da joj se poštuju njena ljudska, ženska prava na slobodu“, pita takođe Cerić u pismu objavljenom na njegovom fejsbuk profilu.

On kaže da je „svevišnji Alah počastio ženu da bude prvi nositelj Alejhišelamove misije islama i pojašnjava da je to zato da bi muškarci, Talibani, shvatili da nemaju monopol na islam i javni moral jer javni moral, kaže, ne zavisi samo od ponašanja žene, već mnogo više zavisi od ponašanja muškarca“.

U pismu upućenom lideru Talibana Mula Baradaru, Cerić se osvrće i na politiku i kaže da razume njihovo nepoverenje prema Zapadu, šta god, kako navodi, to značilo.

„Ali, nemojte zaboraviti da vam je taj isti Zapad pomogao da se oslobodite od jarma Sovjetskog Saveza. Dugo vremena bili ste ljubimci Zapada – Mudžahidini, Freedom Fighters… Bespredmetno je raspravljati o tome kako ste od omiljenih Mudžahidina postali omraženi ‘islamski teroristi’“, piše Cerić i dodaje da nije sve počelo 11. septembrom 2001.

To je, navodi, bio samo okidač za obračun Zapada sa Al-kaidom, koja je mnogo više o jadu zabavila muslimanski svet nego Zapad.

Cerić kaže i da muslimani znaju ili ne znaju kako su sve to preživeli, ali su, ističe, preživeli i „doživeli da smo opet u strahu od vašeg, talibanskog, povratka u Kabul“.

„Ne znam da li vi, Mula Baradar, razumete, ali vaš povratak na avganistansku i svetsku scenu nije samo vaše, već je i pitanje svih muslimana u svetu zato što se vi pozivate na Islam i Šerijat, prema kojem postoje predrasude ne samo na Zapadu, već i kod muslimana, koji ne razumeju vašu priču“, naveo je Cerić i dodao da je najveći strah od toga da će sa Talibanima „Avganistan postati utočište pobunjenicima ne samo protiv Zapada već i protiv režima u muslimanskom svetu“, naveo je, između ostalog, Cerić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.