Cetinjani pozvali na protest protiv predaje teritorije CG

CETINJE – Deo građana Cetinja objavio je proglas kojim obaveštava građane da će se okupiti u ponedeljak, 28. decembra, u minut do podneva ispred zgrade Skupštine Crne Gore da, kako navode, još jednom zamole za „više razuma i dostojanstva“ nego što ga ima u tom najvišem domu i u vladi poslednjih meseci.

Reč je o pozivu na okupljanje protiv, kako navode, prinudne ili iz ineresa predaje crnogorskog sakralnog nasleđa Crkvi tuđe države, odnosno SPC-u i Srbiji.

„I Srbija i njena Crkva u Crnu Goru ušle su ruku pod ruku pre jednog veka, da bi je svim raspoloživim sredstvima oslobodili nje same i svega što ju je činilo i čini jedinstvenom Crnom Gorom“, navodi se u proglasu, koji je preneo podgorički portal CdM, a čiji potpisnik se ne navodi.

Iz proglasa jasno proizlazi da je diskriminatorni Zakon o slobodi veroispovesti imao cilj da oduzme imovinu SPC u Crnoj Gori, jer pozivaoci kažu da je „ustupanje i predaja dela državne teritorije stranoj, lakomoj na našu istoriju i nasleđe, ima samo jedno, u ovoj zemlji i za nositi i za ostaviti – najteže ime i beleg“.

Oni koji pozivaju na okupljanje tvrde da su iznad vere, crkve i partija, već su samo za večnu Crnu Goru i spremni su samo njenom nasleđu da se klanjaju, a nespremni da kleče pred bio kim.

Spremni su, poručuju, da sve što su nasledili i gradili što je, kako kažu, zidala i obnovljala Crna Gora, da „građanskim prkosom i sad odbranimo od pandemije falsifikata i pohlepe Beogradske patrijaršije i njene države, kao i zabluda ovdašnjih klečećih stavova i sinova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.