U trendu

Četiri godine od sukoba u sobranju

SKOPLJE – Danas je četiri godine od tzv. „krvavog četvrtka“ u makedonskom sobranju, kad je došlo do sukoba vladajućih i opozicije zbog izbora Talata Đžaferija, prvog Albanca za predsednika parlamenta.

Učesnici protesta predvođenim inicijativom Zajedno za Makedoniju, koja je tada za jedan poslanički mandat izgubila većinu u parlamentu, a vlada predvođena SDSM-om Zorana Zaeva formirala vladu sa albanskim blokom, nasilno su ušli u parlament i sukobili su se sa poslanicima.

Mnogi učesnici u tom incidentu su osuđeni, neki su amnestirani, a protiv nekih se još uvek vodi postupak za terorizam.

I posle četiri godine građani i stranke su podejeni oko tog događaja, koji je u kolektivnom sećanju ostao kao jedan o najnegativnijih do sada, sa posledicama koje su pogodile ne samo politicare, parlament, bezbednost, policiju, već i novinare i medijske radnike.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE održala je u nedelju mirni protest u odbranu, kako su naglasili „ustavnih branitelja“ koji su u zatvoru zbog ovog slučaja.

Za vladajuci SDSM 27. april te 2017. je najmracniji datum u istoriji makedonske demokratije, a za opozicionu VMRO-DPMNE – krvavi pečat.

Protest inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ organizovani su protiv tzv. „Tiranske platforme“.

Optuženi za organizaciju dogadaja od 27. aprila 2017. godine su bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanovski, koji je prvooptuženi, bivši ministri saobracaja i veza i obrazovanja Mile Janakievski i Špiro Ristovski i bivši šef UBK Vlado Atanasovski, preneli su makedonski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.