U trendu

Čović: BiH i Bošnjaci nemaju većeg prijatelja od Hrvatske

ZAGREB – Predsednik SDA Bakir Izetbegović mora da razume da bošnjacki narod i BiH kao država nemaju većeg prijatelja od Hrvatske, izjavio je predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Govoreći o izbornom zakonu u BiH Čović je u intervjuu za zagrebački Večernji list podsetio da je iz prethodnih izbora jasno da izborni zakon mora da se promeni kako bi se uopšte išlo na sledeće izbore, jer niko više ne želi da ulazi u bilo kakve izborne avanture s nejasnim rešenjima.

Osnovni elementi hrvatskog predloga izmena izbornog zakona zasnivaju se na tome da se zadrži sadašnji Dejtonski okvir, a s druge strane sprovedu sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, odnosno da se otklone svi oblici diskriminacije u izbornom procesu, predočio je Čović, prenosi HINA.

„To smo ugradili u naše predloge i kada je rec o direktnom ili posrednom izboru članova Predsedništva, ali i oko izbora predstavnika Hrvata i svih drugih nacionalnih klubova u federalnom Domu naroda. Precizno i jednostavno je definisano kako da uz minimalne intervencije Ustava BiH prilagodimo izborni zakon tako da sva tri konstitutivna naroda biraju svog člana Predsedništva BiH i svoj klub u Domu naroda u FBiH, bez bilo kakvih novih diskriminacija. Uveren sam da se u okviru tih predloga nalaze i rešenja za konačni dogovor o izbornoj reformi“, ukazao je Čović.

On je potvrdio da svi predstavnici međunarodne zajednice s kojima je razgovarao u potpunosti razumeju da BiH počiva na tri konstitutivna naroda, a naravno i onima koji se tako ne izjašnjavaju, iako je njih, prema poslednjem popisu, oko tri posto.

„Niko od međunarodnih zvaničnika ne dovodi u pitanje potrebu da konstitutivni narodi budu adekvatno zastupljeni u organima vlasti“, rekao je Čović i ocenio i da postoje ljudi koji veruju da su uspeli da postignu uslove da Federaciju pretvore u bošnjacki entitet.

„To se može videti i u objavama na portalima, i u nastupima nekih stranačkih funkcionera, ali i na osnovu zaključaka sa stranačkih kongresa“, ukazao je Čovic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar