U trendu

Čović podržao stavove Blinkena

SARAJEVO – Član Doma naroda PS BiH i predsednik HDZ BiH Dragan Čović podržao je stavove američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, da je sva odgovornost za aktuelne probleme u toj zemlji na poliičarima, a da SAD mogu samo da pomognu.

Blinken je juče uputio pismo članovima Predsedništva BiH u kojem je, između ostalog, naveo da se od početka znalo da će Dejtonski sporazum morati da se menja.

Cović kaže da su SAD i EU najvažniji geopolitički i geostrateški partner BiH.

„To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog sekretara Blinkena, koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja lično, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrem“, naveo je Čović u reagovaju.

Dodao je da HDZ BiH Blinkenove izjave vidi kao snazan motiv da ključna politička pitanja konačno budu privedena kraju.

„Implementacijom ključnih odredbi u predmetima ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’ mi započinjemo novu eru evropske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture, mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje su ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine“, naveo je Čović, preneo je sarajevski portal Klix.

To, kazao je, ističu odluke i Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.